Botanična imena rastlin 1 del

Botanična imena rastlin niso latinska imena. Z latinskim jezikom imajo veliko skupnega vendar so z spoznavanjem novih rastlin prišla tudi domača imena, ki so jih spremenili v latinska ali pa so ostala nespremenjena.

Mnogi smo zmedeni, kako se takšna imena izgovarjajo in ali smo poudarili pravi zlog v besedi. Sem izpadel neumen,ker sem  besedo narobe poudaril, me bo sogovornik razumel, me bo popravil…

Sam sem to doživel že večkrat, zato sem preveril ali obstajajo kakšna pravila pri izgovorjavi botaničnih imen. Zaključek raziskovanja, ki ga nisem pričakoval je:

NI PRAVILNE IZGOVORJAVE BOTANIČNIH IMEN.

 Lahko se izgovarjajo kot želiš in boš imel pri izgovorjavi prav tako prav kot tisti, ki te popravlja. Torej je moja izgovorjava s celjsko, šentjursko mariborskim narečjem, prav tako pravilna, kot izgovorjava Angleža ali Rusa, ki prav tako ne moreta skriti svojega jezika.

Znanstvena(botanična) imena niso živ jezik. Včasih smo jim rekli latinska imena, kar je napačno. Znanstvena imena so skupek grških, latinskih, mešanice grško latinskih, indijanskih, kitajskih in mnogih drugih jezikov, kjer so bile rastline najdene. Lahko imajo osnovo v priimkih ljudi( Carnegia, Jeffersonia, Kennedia, Saintpaulia, Victoria…), krajih kjer so jih našli(chinensis, californica, syriaca, terglauensis, orientalis… )vendar razen, da so latinizirana nimajo z latinsko izgovorjavo nobene zveze.

Da bo bolj jasno in pravilno razumevanje zgoraj napisanega bom ponovil še enkrat: NE OBSTAJA URADNA ALI PRAVILNA IZGOVORJAVA ZNANSTVENIH IMEN. Nekatera strokovna(botanična) imena so prav zabavna. Le kaj naj si človek misli ob rodovnem imenu Clitoria, ki je dobil ime (zaradi podobnosti, ki jo je videl botanik po več mesecih osamljenosti) po določenem ženskem organu. V rodu je nekaj vrst vzpenjavk in da bo absurd poimenovanja še večji je eni od vrst rodu Clitoria ime mariana. O naslednji tako veselo poimenovani rastlini, sem nekoč že pisal v članku o največjem socvetju. To je rod Amorphophallus, kjer a pomeni brez, morphus obliko ali ostrino in phallus moški ud. Najbolj zanimivo poimenovana vrsta tega brez dvoma zanimivega rodu je A. titanum. Še eno takšno poimenovanje so venerini laski Adiantum capillus veneris. Grmiček, ki je pičil botanika je dobil strokovno ime Damnacanthus in je sestavljen iz angleške besede damn(prekleto, prekleta) in acanthus, ki pomeni trnat.

Sam uporabljam med sprehodom po vrtu izključno znanstvena imena.Vsi obiskovalci ki pridejo v vrt prav tako najdejo rastline z etiketami z znanstvenim poimenovanjem. Ta imena sam uporabljam zaradi:

· ker za večino rastlin ne poznam njihovih domačih imen

· ker rastline nimajo slovenskega domačega imena

· nekatere rastline imajo več domačih imen

V naslednjem sestavku po zavitih poteh in izgovorjavi znanstvenih imen se bom ustavil pri dvojnem poimenovanju rastlin. Zakaj se v znanstvenem poimenovanju uporablja rod( genus), vrsta(species), sorta(cultivar), različek(variety) in podvrsta(subspecies) .

Gorazd Mauer

Vrt Rifnik