Olearia nummulariifolia RIFNIK

⇡,↕ 100cm, ↔ 80cm, ①-④, Ο-◐,VI-VII,⁂- ⁂⁂⁂,

 Pomen imena:   Olearia listi pri nekaterih vrstah spominjajo na liste olive(Olea),  nummularifolia listi kot pri  Lysimachia nummularifolia.    

Družina:  

 Oblika         grm,

 

Višina:        100 cm

 

Širina:                80 cm 

      

Hitrost rasti:      počasi, zelo počasi  rastoča,

 

Oblika:              zimzelena ,  

 

List:  enostavni , z zgornje strani svetlozeleni s spodnje srebrni usnjati

Barva cveta:    bela

 

Čas cvetenja:       VI, VII,

 

Plod in seme       nima okrasne vrednosti

 

Lubje:            nima okrasne vrednosti

 

Potrebe po vodi:     v delu leta potrebna zaščita pred vlago, suho, normalno,                               prenese občasno sušo

 

Potrebe po svetlobi:    Polno sonce, Polsenca,  Senca opoldne, 

 

Prezimnost:    Rastlina je popolnoma prezimna, Rastlina potrebuje zaščito preko zime, Rastlina je prezimna ob upoštevanju pogojev( senca pozimi, nima rada zimskih vetrov, sajenje v zavetju zidov ali skal)

 

Uporaba:samostojna, skupinske zasaditve, grobove, suhozide, skalnjake, prekrivanje tal, neprezimna posodovka,

Zanimivosti o rastlini : Sorta ki je nastala naključno z brstno spremembo.Razvoj do nove sorte je potekal več let. Leta 2001 sem opazil najprej spremembo oblike listja ki so postali večji in širši. Naslednje leto je poganjek zrastel v dolžino in na sliki se vidi kakšen je prirastek na osnovni vrsti in pri sorti. Počakatti sem moral še dve leti da sem lahko odrezal prve potaknjence.Od 6 potaknjencev ki sem jih odrezal( dva sem pustil na rastlini) so se ukoreninili štirje. V nekaj letih sem dobil dovolj veliko število sadik. Sadika ki je bila ukoreninjena prva raste ob osnovni vrsti. V teh letih sem ugotovil da je sorta bolj odporna na nizke temperature in da boljše in hitreje raste .   je bilo ko je na eni od vej nastala sprememba( mutacija) ki sem jo uspešno razmnožil in je sedaj sorta Rifnik. Dobra prezimnost, hitrejša rast, sveže zelena barva listov in cvetenje so odlike sorte.