Chloranthus

Pisanje o rodu, ki je skoraj nepoznan večini vrtnarjev in rastlinoljubcev je zelo enostavno. Pogledaš rastlino, ki raste v vrtu, njene zahteve in poiščeš sliko, da tudi drugi   vidijo o čem si pisal. Da ne narediš kakšne prevelike napake v svoji vnemi, še pogledaš podatke, ki ti jih ponuja medmrežje in pri nekaterih rastlinah pokličeš še kakšnega prijatelja, ki rastlino goji in se pozanimaš, če imaš kakšno vprašanje, ki ti ni jasno.

Skratka, utečeno delo in utečen postopek pisanja in pojasnjevanja o rastlinah, ki me do sedaj še ni izneveril. Ob tem puščam ob strani razne slovnične napake in vejice, ki jih vedno v premalem številu natrosim po članku, bolj po občutku, kot po nekem pravilu in zakonih, ki vladajo v slovnici. Za ostale slovnične napake in spregledane vejice, (ki pa po mojem ne krnijo osnovne naloge to je opisa rastlin) pa se oproščam .

Rod Cloranthus, ki mimogrede še nima svojega slovenskega imena, spada v družino Chloranthaceae. Začetni stavek pri vsakem dobrem opisu rastlin se je tu končal za nekaj dni . V tem času sem zbiral in preverjal podatke o družini in rodu, za katerega sem bil prepričan, da ga dobro poznam, saj rastline navsezadnje rastejo na vrtu že nekaj let.

Da ne bi utrujal vrtoljubcev in rastlinoljubcev, ki niso prav nič krivi za moje navdušenje nad rastlinami(ne samo kako rastejo in kam jih sadimo ob vsesplošnem pomanjkanju prostora v vrtu) bom ta del zelo hitro končal.

Družina Chlorantaceae spada v red  Chloranthales in je po zadnjih podatkih uvrščena med dve veliki skupini rastlin(golosemenke in kritosemenke) Ima karakteristike tako enih kot drugih in  botanično zaseda posebno mesto med obema. Razvoj družine se je začel v  obdobju jure (cca 150 miljonov let nazaj). V tem času je  bila najpomembnejše rastlinska skupina  golosemenk katere predstavniki še vedno rastejo(Picea, Podocarpus, Cycas, Welwitzia, Taxus, Gingko). Kritosemenke so se razvile šele kasneje. Po fosilnih ostankih, ki so jih našli so najstarejši redi kritosemenk Cloranthales  sledita ji red Nymphales(z družino Nyphaceae in rodom Nympheaae ter red Laurales z družino Laurus-lovor, Calycanthus ) .

Predstavniki družine Chlorantaceae predstavljajo danes edini živeči vmesni člen med velikima skupinama cvetnic in so pravi živi fosili. V družini so 4 rodovi od katerih je za hortikulturo v našem podnebju pomemben samo rod po katerem je družina dobila ime. Drugi pomembnejši rod,  Sarcandra je v vrtovih še bolj redek in neraziskan,  čeprav je izredno priljubljen na Japonskem.  

Rod ima okoli 17 vrst, ki rastejo v Aziji.Predstavniki uspevajo v tropih in zmernem podnebju . Vrste ki so primerne za uporabo v Sloveniji prihajajo iz Kitajske in Japonske.

Chloranthus fortunei

je bil prvi klorantus, ki sem ga sadil v vrt. Čudoviti bleščeči temnozeleni listi, ki izstopajo v senčnem delu grede. Rastlina, ki je lepa in zanimiva tudi brez cvetov. Ob sami nabavi sem bil rahlo skeptičen, saj rastline nisem poznal, vendar me je prijatelj prepričal, da je to odlična trpežna rastlina, ki ne potrebuje posebne nege. V začetku poletja se pojavijo cvetovi(socvetja), ki so belo zelene  barve in tvorijo dodaten okras rastlini. Cveti v maju, juniju in juliju, če imamo srečo rastlina naredi seme. Razmnoževanje je s semenom in delitvijo rastline. V hortikulturi je nekaj sort, ki pa jih je potrebno razmnoževati z delitvijo, da se ohranijo sortne značilnosti.

Chloranthus japonicus

Vrstno ime je rahlo zavajajoče, saj rastlina raste poleg Japonske še v Koreji, Kitajski in

celo Rusiji(kjer je na rdečem seznamu rastlin) Spada med popolnoma prezimne rastline, v vrtu so zimo preživele tudi rastline, ki so bile v loncu. Za rast in razvoj potrebuje senco/polsenco in hranilno odcedno zemljo. Spomladi požene iz tal doseže višino 20-35 cm(odvisno od pomladi) in cveti v beli barvi meseca maja . Barva listov je temno zelena bleščeča, zelo dekorativna. Sorte se med sabo razlikujejo po barvi listov, stebel in cvetov.

Chloranthus multistachys 

Prihaja iz Kitajske  in rabi senčno suho rastišče. Zraste do 40 cm v višino in približno toliko v širino. Listi so bleščeče zeleni spomladi cveti v beli barvi.  Zelo dobro prenaša suha tla pod drevjem,  kjer rastejo le redke rastline(npr Hosta). Vrsta nima sort(vsaj jaz jih še nisem našel), razmnožuje se s semenom in delitvijo spomladi.

Chloranthus serratus

Iz Kitajske , je rahlo višji kot C. multistachis. Cveti v pomladi in začetku poletja. Cvetovi so za razliko od drugih vrst dišeči. Rastlina po cvetenju preide v mirovanje (konec poletja) in ponovno požene spomladi. Od vseh vrst, ki jih imam je ta najbolj zahteven za rast.

Chloranthus oldhamii

Prihaja iz Tajvana, kjer raste kot podrast v gozdovih. Za rast in razvoj potrebuje polsenco in normalno vlažna tla. Cveteti prične v pozni pomladi in pocvita do jeseni. Pri mojem primerku sem zadnje cvetove slikal letos decembra. V višino in širino zraste 20-30 cm. Dekorativen v listih in cvetovih. 

Vsekakor je rod zanimiv in poseben  ter si zasluži večjo prisotnost v vrtovih. Je celoletni okras v listih, cvetovi so dodatek, ki nas razveseljujejo maja in junija(C. oldhamii sveti dalj časa). Oskrba ni zahtevna le v času suše je potrebno dodatno zalivanje. Dodatno zalivanje je priporočljivo tudi v prvem letu, da se rastlina dobro ukorenini in vraste.

Razmnoževanje je s semenom, ki ga posejemo takoj ko dozori ali še boljše, da ga pustimo, da pade na tla. Iz tega semena bodo naslednje leto pognali sejanci, ki bodo brez problema prenesli presajanje na drugo mesto ali v lonček. Delitev odraslih rastlin lahko opravimo zgodaj pomladi, saj se tako razmnožene rastline hitro primejo in so do jeseni pripravljene na zimo. Lahko ga delimo tudi med vegetacijo vendar je treba sadike pozimi zaščititi pred mrazom.Vse naštete vrste in sorte(ki pa tu niso opisane)  rastejo v vrtu . So lepe in nezahtevne rastline, ki so popolnoma prezimne.Vse opisane vrste in sorte so primerne za temperaturno območje 6(-18 to -23 C)  Večina drugih vrst  v Sloveniji ne preživi, saj so tropske rastline.