Nakup rastlin v tujini

Kadarkoli se odpravim v tujino  sem znova presenečen. Ne samo nad njihovo kulturo (ceste, strpnost, urejenost okolice hiš prijaznost,.) in odprtostjo.Z nakupom mislim predvsem obiske in nabavo rastlin v Nemčiji, Avstriji, Belgiji in Nizozemski .

 Morda bokdo rekel, da so lepe in poceni rastline tudi v Madžarski , a me komercijalne rastline( vzgojene v 1000 primerkov) ne zanimajo. Za njihovo nabavo se raje odpeljem v kakšen veliki vrtni center( z lepim vhodom)  ali pa kakšno vrtnarijo v naši prestolnici in jih nabavim skupaj z vonjem po paprikašu .

  Obiske  načrtujem kar precej časa, seznam kaj je treba videti in kupiti prav tako. Elektronska pisma romajo na naslove vrtnarij in v njih želje, da naj se rastline, ki so v katalogu pripravijo do obiska. Da so katalogi eno, realnost v vrtnariji pa nekaj povsem drugega, mi je bilo jasno že iz časa prvega obiska vrtnarske meke (Holandije) pred 23. leti( o tem kako smo tedaj vozili preko meje rastline si zasluži poseben članek v rubriki Iznajdljivost ne pozna meja )

Nakup rastlin in njihovo dostopnost sem si praktično razdelil na nekaj predalčkov:

Izgovore da:

Vsi ti vzroki so spreminjajo  naročilo v listek želja. Naročilo 20 drevnin se tako spremeni v majhen kupček 7 rastlin, ki čakajo na novi dom. No, morda bo jeseni (novembra) kaj boljše, saj bosta prva dva najpogostejša izgovora odpadla.

Ker ni bilo sreče z naročenimi rastlinami, pa se je sreča nasmehnila vsaj pri rastlinah, ki sem jih našel v vrtnarijah.

Že v začetku nakupovanja in iskanja rastlin sem ugotovil,  da rastlino, ki jo vidiš kupiš takoj v prvi vrtnariji in ne čakaš, če bo slučajno kje cenejša ali lepša. Tudi naročila iz prejšnjih let kupiš, ko ti jih lastnik pripravi( pred leti mi je zaradi starih naročil, ki jih je lastnik razmnožil zmanjkalo denarja in sem prišel v Slovenijo z avtom dobesedno na bencinske hlape).

V današnjem času je naročanje preko spleta vse bolj popularno in razširjeno. Sam se tega načina poslužujem le izjemoma ali od vrtnarjev kjer sem že bil. Z obiskom vrtnarije vidiš kvaliteto sadik, kakšno zemljo(substrat) uporabljajo, kako zalivajo, razmnožujejo  in vse ostale stvari,  ki jih prek spleta ne ugotoviš.

Prav tako je pomemben dejavnik tudi sam pogovor z lastnikom o rastlinah. Izmenjava izkušenj in praks je največji čar obiskov in nagrada za ure potovanj od vrtnarije do vrtnarije.

Sajenje teh rastlin v vrt, ugotavljanje kako se obnašajo in njihovo razmnoževanje pa je zgodba ki jo živim .