Rastline Južne Afrike v naših vrtovih

Rastline Južne Afrike v naših vrtovih

 

Pravzaprav je nenavadno, da je ta skupina rastlin takšna neznanka v naših vrtovih. Na eni strani je to posledica nepoznavanja rastnih zahtev, izvora (provinenca) sadik, naše raznolike klime in nenazadnje komercializacije posameznih rodov in vrst (ki ni šla v smer prezimnosti temveč hitrega razmnoževanja in rasti ter s tem povezanimi nižjimi stroški vzgoje). Če so lončnice iz tega področja pogost gost naših notranjih prostorov, se za zunanjo saditev le stežka odločimo. Spomnimo se le nekaj teh lončnic: Pelargonium, Hypeastrum, Clivia, Hawortia, Dimorphoteca, Osteospermum in še bi jih lahko našteval.(slika Delosperma 'Diamant Doly)

V nadaljnjih sestavkih bom opisal nekatere, ki uspešno rastejo v vrtu vsaj 4 vegetacije. V praksi to pomeni, da imajo do danes za sabo 4 poletja in 3 zime.

Ob pogledu na čudovito cvetoče Eucomis-e, Agapanthus-e, Albuca, Ledebouria, Delosperma in druge, ki jih ljudje vidijo v vrtu takoj zastavijo vprašanje, kako lahko te rastline preživijo zimo.( slika prezimne pelargonije) Odgovor na to vprašanje je pravzaprav zelo enostaven (sam ga uporabljam pri sajenju vseh rastlin) in se glasi MIKROKLIMA in PROVINENCA SADILNEGA MATERIJALA.

Tako kot so določeni deli vrta lahko bolj ali manj osvetljeni, v nekaterih delih je prst bolj odcedna in suha, so nekateri deli vrta bolj topli kot drugi. Skupek in kombinacija vseh naštetih dejavnikov (in še nekaterih, ki pa jih tu ne bom opisoval) dajejo rezultat, ki ga s skupnim imenom poimenujemo mikroklima. Morda to ni najboljši izraz saj pri sajenju upoštevamo še lastnosti zemlje (tekstura, struktura), gradbene elemente (skale, vodne površine) in zgradbe. Sam tako raje uporabljam izraz MIKROLOKACIJA.

Ni vseeno ali sadimo rastlino, ki je prišla iz višine 3200 m ali pa smo matično sadiko dobili z višine 500 m/nmv. Bolj kot so rastline na naravnem rastišču prilagojene na klimo, ki vlada na širšem področju vrta, večje so možnosti, da bo rasla tudi pri nas. Delosperma 'Diamant Dolly' raste od višine 300 m/nmv do 3200 m/nmv. Sadilni material, ki izvira iz nižje ležečih predelov je manj odporen na našo klimo, ima pa veliko prednost, da rastline rastejo hitreje (manj dolgotrajna vzgoja, hitrejša prodaja). slika  Ledebouria cooper Če zaključim ta kratki uvod, ki nas bo popeljal po čudovitih rastlinah južne Afrike, bi ga strnil v te besed:

Uspešna rast = mikroklima + mikrolokacija + izvor rastlin.

Sam v šali pravim, da ne morem zanesljivo vedeti ali je rastlina primerna za vrt in našo klimo ali ne, dokler je nisem vsaj 3 krat posadil in zaradi zgoraj naštetih dejavnikov (ki jih nisem upošteval) tudi uničil.

V zgornji vrstici o uspešni rasti bi moral dodati še dve težko merljivi količini, ki se imenujejo srečna roka in znanje o rastlinah. Na kratko vrtnarji (rastlinoljubci) ta del radi poimenujemo 'zeleni prsti'.

V nekaj delih bom tako opisal in predstavil nekaj teh rastlin in nasvetov za uspešno gojenje. Izbira teh rastlin je v specializiranih vrtnarijah velika, tako da rastlin za saditev ne zmanjka. Izbor se nanaša le na rastline, ki rastejo v vrtu Rifnik in jih sam dobro poznam in vem za njihove zahteve. Najstarejši Agapanthus v vrtu raste od leta 1993 (prinešen od Jelene-Helmrejk) in do danes prav nič ne kaže, da bi mu zima kaj škodovala.

V nadaljevanjih bom predstavil rodove: Ledebouria, Delosperma (in z njo Rushio), Eucomis, skupino Rhodohypoxis (Rhodoxis, Hypoxis, ki so sicer pogojno prezimni, a kot posodovka cvetijo več mesecev).