Trillium

Rod, ki izvira iz Amerike in Azije in so ga v preteklosti razcepili na več rodov, predvsem zaradi porekla. Število vrst je različno, v literaturi zasledimo 40-45 vrst, čeprav se to  število nenehno spreminja. Prav tako je izredno težko določiti v katero družino spada, saj ga botaniki uvrščajo v kar 3 različne družine, tako da si lahko posameznik izbere v katero sodi. To so  Liliaceae , Trilliaceae, Melanthiaceae .

Moj prvi poskus z njimi se je kaj klavrno končal. Leta 1993 sem jih na enem od potovanj, uspešno pripeljal preko carine in jih posadil v rahlo senco. Zaradi pomanjkanja organskih snovi v zemlji in rednega okopavanja so bili vsako leto manjši in po 3 letih, se je poskus klavrno končal.

Z zaraščanjem vrta in s tem ustvarjanja novih senčnih prostorov, sem pri iskanju rastlin ponovno prišel na idejo, da bi poskusil z njimi.

Lega pod češnjo in Ilex koehneana Chestnut leaf(ki sem ga nekaj let prej dobil pri svojem obisku Jelene v Helmreiku) na eni strani in na drugi strani azaleje se je izkazala za dobro. Ne samo, da rastline bujno cvetijo tudi razraščajo se dobro in v nekaj letih bo nastala prava preproga cvetja.

V naravi raste kot podrast v mešanih gozdovih . Če mu želimo dati čimbolj primerno lego jih  sadimo, kot bi sadili Haquetia, Corydalis. Eranthis in njim podobne rastline. V Ameriki raste v združbi Corydalis, Dicentra, Disporum, Erythronium, Hepatica, Jeffersonia, Mertensia in Sanguinaria. Ker je nekaj predstavnikov tega rodu doma v Aziji raste tam v združbi z Podophylum, Hosta, Corydalis, Daiswa, Kinugasa in Paris. 

V zemlji imajo koreniko, ki je skladišče hrane v neugodnih obdobjih(poletje do pomlad) in vir hrane za razvoj nadzemnih delov(listje in cvet) v začetku vegetacije. Oblika korenik, količina in razporeditev brstov na njih se razlikuje od vrste do vrste. Prav tako je poznavanje razrasti korenik pomembno za razmnoževanje

Slovensko ime preprosto pove, da je to trilist, kar je karakteristika cveta, ki je sestavljen iz treh cvetnih listov. Seme se nahaja v plodnici in izpade ko je zrelo. Razmnoževanje s semeni je sicer možno vendar tako ne dobimo sort, po drugi strani pa je dolgotrajno, saj traja od setve do cvetenja precej let(4-7).

Na žalost je troliste-e precej težko razmnoževati na vegetativni način. Najpreprosteje jih razmnožujemo z delitvijo starih kolonij. Najboljši čas je malo pred zaključkom vegetacije, ko je v korenikah dovolj hrane. Drugi način vegetativnega razmnoževanja je poškodba nadzemnih delov(listov in cvetov), ki pospeši tvorbo podzemnih brstov. Demonstracijo kako se to dela, sem videl pri prijatelju v tuji vrtnariji in to je tudi najhitrejši način razmnoževanja sort. Naj koga beseda najhitrejši ne zavede, saj od postopka do prodaje vseeno mine 2-3 leta. Je pa s tem načinom možno pridobiti sorte, ki so iskane na tržišču in dosegajo kar lepo ceno . Predvsem zamudno razmnoževanje je vzrok za visoke cene primerkov, ki pri nekaterih sortah dosegajo 70-90€ za sadiko.

Gojenje

Kljub neuspehu s prvimi primerki se  gojenje trillium-ov v vrtu ne razlikuje pretirano od gojenja drugih rastlin. Na eni od strani sem naletel na podatek, da jih je skoraj nemogoče uničiti(pod pogojem, da jih po sajenju pustiš na miru ).

Najbolj zamerijo okopavanje in poškodbe okoli korenik, zato jih sam samo plevem in pustim zemljo pri miru. Prav tako nimajo radi presajanja, saj običajno po presajanju izginejo in se pojavijo šele naslednjo vegetacijo: pri meni se je pojavil po presajanju primerek po dveh letih.

Najprimernejši čas za presajanje večine vrst je ko se pričnejo sušiti listi. Pri nas je to običajno julija ko nastopi poletna vročina. V času presajanja in še nekaj tednov za tem se korenike ne smejo izsušiti in trpeti pomanjkanje vode. Gojitelj iz Belgije mi je priporočal tudi gnojenje vsaj 1 mesec pred presajanjem z NPK 14, 10, 28 .

 

Zemlja zanje naj vsebuje precej humusa in preperele organske snovi. Primerna je listavka(listje ne sme vsebovati taninov) in igličevka ki ji primešamo mivko in ilovico(lahko tudi bentonit). Tako pripravljena zemlja naj bo odcedna saj stoječe in zastajajoče vode nobena vrsta nima rada.

 

Za cvetenje potrebujejo polno sonce še posebej v času tvorbe popkov in cvetov. V tem času potrebujejo tudi dovolj padavin(ali zalivanja). Ko so cvetovi odprti pa zahtevajo v začetku rahlo senco in potem poleti polno senco in suha tla. Čeprav je v teoriji to videti komplicirano je v praksi to izredno enostavno. Troliste posadimo pod drevo in ko se bo drevo olistalo bodo trolisti imeli primerno senco za rast.

 

Opisal bom samo vrste, ki mi uspešno rastejo v vrtu Pri imenu sem dodal še temperaturno območje kjer posamezna vrsta raste. No pomembna samo spodnja meja, temveč tudi zgornja saj kot rastline podrasti nekateri nimajo radi previsokih poletnih temperatur. Tudi višina ki je napisana je samo okvirna, če rastlino gnojimo, zalivamo  ali če raste na bogati zemlji je lahko višja.Tudi čas cvetenja je samo približen, v letošnjem letu z visoko temperaturo januarja in sušo v marcu in začetku aprila rastline cvetijo bolj zgodaj kot je običajno.

T. grandiflorum,  4–7 Cvetovi se odpirajo v mesecu aprilu in začetku maja v čudoviti beli barvi, Je izredno raščava vrsta, ki ima kar nekaj sort in varijacij. Višina rasti 40-70 cm  cvetovi v premeru 10-12 cm. Primerna rastlina, ki je nezahtevna in se z leti lepo razraste. V času razvoja cvetov se pri nekaterih barva spremeni v rožnato Sorte se na žalost ne razraščajo tako hitro in tudi razmnoževanje je bolj zamudno in počasno .Poznane in priljubljene sorte so:T. g. Flore Pleno, T. g. Snowbunting (2. slika)

T. luteum, Z 5–7

Cveti pozneje kot prvi konec aprila sredina maja v rumeni barvi. Višina rasti 40-60 cm . Poleg lepih cvetov ima dekorativne liste ki so srebrno pisani.

T. pusillum, Z 5–9

Cvet je obrnjen navzgor  bele barve  v začetku cvetenja in proti koncu postanejo roza lila. Spada med manjše vrste 10-30 cm. Listi so dekorativni v začetku temno lila zeleni proti koncu vegetacije temno zeleni, približno 2,5 cm široki. V naravi raste na vlažnih rastiščih vendar pri meni brez težav prenaša normalna tla in poletno sušo. Primeren tudi za vrtove, ki so na bolj vročih legah(7-8 tem. območje)  če mu le zagotovimo primerno oskrbo z vodo. 

T. vaseyi, Z 5–8

Temno rdeči skoraj čokoladni cvetovi na tej rastlini ki lahko zraste v višino do 60 cm so eni najlepših pri rodu trolistov. Cveti od sredine do konca pomladi premer cvetov 8-10 cm z navzgor obrnjenimi cvetnimi lističi. Zahteva vlažno rastišče bogato s humusom in hranili.  Pri meni raste kolonija skupaj z T. pusillum v normalnih, poleti zelo suhih tleh brez problema le v sušnih letih je nižji in cvetovi so manjši.

Trillium sulcatum z 5-8

Po rasti in cvetovih je zelo podoben T. vaseyi  cveti sicer malo bolj pozno . Zahteve ima iste kot T. vaseyi

Trillium flexipes, Z 4–7

Cveti sredi pomladi belo v hortikulturi najdemo tudi rdeče. Višina rasti do 50 cm, Že v naravi so našli mnogo različkov ki se jim pridružujejo vedno novi, samo poimenovanje le teh je včasih vprašljivo.

T. chloropetalum, Z 6–9

Brez dvoma eden največjih trolistov. Tudi pri meni je najvišji saj doseže višino  60 cm pa tudi listi so izredno veliki saj merijo v premeru do 20 cm. Listi so temno marmorirani cveti v beli barvi. Videl sem že primerke ki imajo cvetove rožnate, rdeče in temno rdeče barve.

Trillium catesbaei 5-8

Liste ima temno zelene barve .Cvetovi so pod listi(vsaj pri tem ki raste pri meni) čeprav obstajajo varijacije ki imajo cve obrnjen navzgor in so cvetovi nad listi. Cveti od sredine aprila in maja.

Še nekaj zanimivosti o trolistih. Spadajo ned užitne in zdravilne rastline in so jih uporabljali Indijanci pred prihodom Evropejcev.

 Mladi sveži listi so dodatek solatam in imajo okus po sončnici(sem preveril na mojih in je res). Liste se lahko kuha kot ostalo zelenjavo. Korenike imajo protivnetno, proti krčno , odvajalno delovanje. Prav tako vzpodbujajo in lajšajo porod. Korenine naj bodo suhe ali sveže prekuhane v mleku zdravijo drisko in grižo.  Pasta iz svežih korenin se kot obkladek uporablja za otekle oči, in boleča revmatična mesta. Liste  namočijo  v vročem olju in jih uporabljajo za razjede v ustih in za preprečevanje gangrene.

Izvleček iz korenin se uporablja za zdravljenje krčev in domače ime za rastlino je korenina rojstva in  ga je dobila zaradi vzpodbujanja in lajšanja poroda. Korenina trolista velja za sveto korenino v mnogih indijanskih plemenih .

Cvet trolista je uradni cvet pokrajine Ontario.