Vrtnarske razstave

Vsak pravi ljubitelj rastlin in vrtov se slej ko prej znajde v dilemi ali je smiselno iti po rastline na razne sejme in razstave.  Stroški potovanja in vstopnin na eni strani ter ogled in nabava rastlin na drugi strani sta dilemi, ki največkrat odloćata o odhodu na sejem.

Izbira rastlin na sejmih je običajno velika, police se šibijo pod cvetočimi rastlinami, cene so primerne ponudbi in dogajanju. Povprečnemu kupcu je pač malo mar, da so rastline cvetoče v nepravem času, da so pregnojene in za prodajo pripeljane iz toplih rastlinjakov (ali v času prostega uvoza iz toplih južnih krajev).

Vsi  veliki prodajni sejmi(tako pri nas kot v tujini) ponujajo rastline, kot jih običajno človek najde v vrtnih centrih in

trgovinah (kjer je pred trgovino zunaj še napis: vrtni oddelek, zunanji vrt, zeleni kotiček  ipd). Vse to je posledica agresivnega pristopa semenarskih in vrtnarskih podjetij , ki prodajajo seme in male sadike za nadaljno vzgojo. Če smo včasih za posebnosti in nove rastline hodili v tujino jih sedaj poleg tujine najdemo v najbližnji vrtnariji (trgovini in kmalu še pošti in bencinskemu servisu) saj večina vrtnarjev nabavlja sadike pri 2-3 velikih proizvajalcih(sam jim rečem tovarne rastlin). Proizvajalci rastlin(vrtnarji) se za razliko od kupcev odločajo na osnovi drugih kriterijev. Ti se tičejo tako možnost vzgoje rastlin za termin  sejma, števila in razgledanosti obiskovalcev in kvalitete sejma. Vaški sejem z nekaj vrtnarji in množico kramarjev  ima, kar se sadik tiče popolnoma drugačne zahteve, kot uveljavljen vrtnarski sejem(npr sejem redkih rastlin raritat markt, rare plants fair).

V tujini je stvar popolnoma jasna.  Ve se na katerih sejmih se prodajajo masovne rastline in na katerih sejmih se dobi rastline, ki so redkejše, višjega kakovostnega in cenovnega ranga.Sejmi , ki ponujajo nekaj več ,so oblegani tako s strani ponudnikov, kakor tudi kupcev, ki iščejo rastline. Čakalna doba za udeležbo na znanih tujih sejmih je od 5-10 let ob pogoju,  da kateri od razstavljalcev ne želi več prodajati in se udeležiti sejma. Drugi pomemben dejavnik( če je prostor na sejmu slučajno na voljo) pa je da imaš zanimive redke rastline, ki jih drugi nimajo.  Organizatorji tako ohranjajo kvaliteto in pestrost ponudbe rastlin in s tem posledično večjo obiskanost sejma.

 Tudi sam se udeležujem sejmov, tako v tujini kot tudi pri nas. Z mnogimi razstavljalci sem postal prijatelj , tudi stranke se vsako leto vračajo na zadovoljne z sadikami. 

Vrtnarji z sodelovanjem na znanih sejmih pridobivajo na ugledu in prepoznavnosti ter pridejo v kontak s svojimi kupci in ljubitelji rastlin. Sam sem tako dobil ogromno informacij ki so jih povedali obiskovalci o rastlinah in oskrbi rastlin.

 Zakaj sem se odločil za predstavitev rastlin v tujini in ne pri nas? Posebne in redke rastline imajo drugačne občudovalce, kot rastline, ki so v masovni proizvodnji. Če ob tem omenim še, da so to rastline, ki jih je težje vzgojiti(ni pa to pravilo) in da je potrebno o njihovih pogojih za rast  vedeti veliko(osnovni pogoj za uspešno ponudbo rastlin) . Skoraj bi pozabil še na eno pomembno stvar in to je da imaš matično rastlino(ali v svojem vrtu,

nasadu, rastlinjaku), saj brez nje nimaš osnove za razmnoževanje, o  rastlini  če je ne opazuješ ne veš nič ali premalo(zbiratelji rastlin so glede rastlinskega znanja natančni in v nekaterih primerih prekašajo poklicne vrtnarje).Če se želite udeležiti teh sejmov ali vas zanimajo drugačne redke in posebne rastline naj jih

nekaj naštejem saj se zanje ni treba odpeljati 1000 km stran, tudi z letalom ni potrebno leteti v London ali Francijo. V Avstriji so to sejma v botaničnem vrtu Graz in Dunaju,  ter sejem v Seitenstteten-u. V Italiji je sejmov veliko(vsako mesto ima svojega), zelo lep in bogat sejem je v Coidropu(vila Manin) spomladi in jeseni, Horti Tergestini  in villa Freda(ta zadnji je bolj stvar prestiža za dame z klobuki in gospode v frakih), Oticola v Milanu. Nemčija je prav tako znana po svojih sejmih zelo znani so : Freising garten tage , Kiekeberg, Fürstenfelder gartentagen, Gartentage auf schoss Tüßling, sejem v botaničnem vtu Berlin. Vsi našteti sejmi privabljajo množioco obiskovalcev(5-20000 ljudi) in trajajo dva do tri dni, nekateri imajo v času sejma zanimiva predavanja in prikaze .