Zanimive trajnice v vrtu

Vsak ima različen pogled na lepoto in barve. Nekaterim so všeč listi, spet drugim cvetovi, lubje, razrast. Težko bi našel rastlino, ki bi v vseh kriterijih ustrezala vsem okusom. Sam nisem nikoli sadil rastlin zaradi velikih in barvnih cvetov. Cvet vsaj zame je kot začimba v hrani, če jo je premalo je jed dolgočasna, če pa jo je preveč je neokusna.

Kaj odlikuje trajnice, da pritegnejo pogled obiskovalca in ljubitelja/zbiralca rastlin. V prvem primeru cvetenje in barva cvetov(daljši kot je čas cvetenja boljše je), v drugem primeru(ljubitelja/zbiralca) pa odpornost rastline (predvsem v okolju kjer bo rastla- vrt), lepi listi(oblika, barva), nenavadni plodovi in šele na koncu sam cvet.

Tudi pogosta, včasih zaradi cvetenja drugih rastlin popolnoma prezrta trajnica je lahko dekorativna, če jo le posadimo na pravilno mesto. Tevje pod drenom ali heptakodijumom je prav čudovito in pritegne poglede v času, ko večja rastlina ni tako dekorativna.

V sestavku so opisane trajnice, ki so nenavadne in so dekorativne v listih in času cvetenja. Vrt naj bo lep skozi celo leto in ne samo v spomladanskih in zgodnje poletnih mesecih. Cvetov po vrtovih je spomladi veliko da ne rečem preveč. Poleti in jeseni cvetočih rastlin v vrtovih skorajda ni(svetla izjema so jesenske astre ,krizanteme in visoke homuljice). Ker ni cvetov je v vrtu posledično manj koristnih žuželk(metuljev, čebel, čmrljev) in ptic. Biološka pestrost, ki jo naredimo z različnimi rastlinami, pomeni da imamo manj dela in veliko naravnih pomočnikov(ptiči, žabe, ),ki nam pomagajo pri ohranitvi krhkega ravnotežja  v umetnem ekosistemu(kar vsak vrt ali park tudi je).

Podophylum-Dysosma podofil

                                                                                               Rastline prihajajo iz S Amerike in Azije in so čudovite rastline za podrast. Skozi celo leto lahko občudujemo čudovite liste,  ki so nenavadno obarvani in oblikovani. Čas cvetenja je sicer kratek (maj junij) vendar so cvetovi veliki,beli, rožnati, rdeči(odvisno od vrste) in se nahajajo pod listi. Plodovi so veliki rdeči in so dodatni okras rastline. Za rast potrebujejo rahlo senco , dobro in odcedno vrtno zemljo . Vrst ki so zastopane v hortikulturi je več, najpogostejša je P. hexandrum in P. pleianthum. V zadnjem času so prisotni tudi različni križanci in sorte npr Goyoren(sin. Kaleidoskop)  in Spoty doty, ki imata oba  izvor v vrsti P. dyforme iz Kitajske. Za vse podofile velja, da so neproblematični in okrasni od spomladanskega brstenja do pozne jeseni. V vrtu Rifnik trenutno raste 9 različnih podofilov(vrst in sort).

Isodon (sin. Rabdosia) rabdozija

Novo ime za te rastline je Isodon(hvala botaniki) vendar jo v večini katalogov še vedno najdemo pod starim in poznanim imenom Rabdosia.

V vrtu imam posajeni dve vrsti  isodona-rabdozij. Za obe velja da sta pozno cvetoči . Imata enake pogoje glede rastišča in lege , zato ju tudi opisujem skupaj.

Isodon longitubus (sin. Rabdosia longituba) rabdosija , ki je poznana še pod naslednjimi botaničnimi imeni:Plectranthus longituba in Plectranthus longitubusin in raste v 6-8 temperaturnem območju. Je skoraj nepoznana trajnica(ne samo pri nas). Rastlina ima čudovito lastnost, da zacveti jeseni v nebesno modri barvi in potem cveti do prvega mraza(vrt naj bo lep, cvetoč  in zanimiv tudi jeseni) . Pri meni to pomeni od sredine septembra do sredine novembra. Nizke temperature ji obarvajo liste rjavo zeleno, kar pa ne škodi cvetenju. Iz zemlje požene relativno pozno(glede na ostale trajnice) zato je mesto saditve bolje označiti, da v preveliki vnemi za sterilnim vrtom pri čiščenju nezaželenih rastlin ne poškodujemo podzemnih brstov. Zraste do višine 80 cm(pri meni je v poletju suša) pri dobrih pogojih tudi več.  Poleg poznega cvetenja ima še dve dobri lastnosti . Listi so svetlo zeleni in pritegnejo poglede v senčni del vrta. Ob nastopu mraza stebla rastline popokajo in sok, ki teče iz njih pri nizkih temperaturah zmrzne in tvori zanimive oblike(ledeni cvet), ki nastanejo le pri prvi zmrzali in se zelo hitro stopijo. Pri  vrsti Isodon rubescens  je ta lastnost še bolj izrazita.

Druga vrsta je Isodon shikokianus var.intermedius(Rabdosia shikokiana var.intermedia), ki se je v vrtu znašla med menjavo rastlin z enim od tujih botaničnih vrtov. Je nižja od predhodne in zraste do 60 cm v višino. Listi so manjši lepo obarvani z rdeče nadahnjenimi listnimi žilami,cvetovi so manjši a jih je več, čas cvetenja je od začetka septembra do mraza.

Poleg osnovnih vrst zasledimo v hortikulturi še sorte z roza, lila  in belimi cvetovi.

Begonia grandis prezimna begonija 

Domovina je Kitajska, kjer so jo vzgajali že v 14. stoletju. V hortikulturo je prišla v 50. letih preteklega stoletja. Rastlina ima moške in ženske cvetove, ki se med sabo jasno ločijo. So rožnate barve veliki do 3 cm. Listi so svetlo zeleni veliki do 15 cm. S spodnje strani so rdeče nadahnjeni pri nekaterih tipih so spodaj temno rdeči. V vrtu je vrsta preživela od leta 1995 brez vseh problemov. V sušnih vročih letih je bila po rasti nižja, vendar to ni vplivalo na čas in količino cvetenja. Rastišče je senčno in suho, sam sem je videl rasti v močni senci orehovega drevesa.

Begonia grandis ssp. evansiana (B. evansiana)

Po rasti in ostalih karakteristikah se skoraj ne loči od zgoraj opisane vrste. Razlika je le v spodnji strani lista. Pri tej podvrsti je list spodaj svetlo zelen. Velikost listov, barva cvetov in uporaba je enaka kot pri B. grandis.

V vrtu rastejo tri različne oblike B. grandis. Najboljša ima velike cvetove in liste. Vse tri so čudovite v senci, kjer uspeva le malo rastlin. So nezahtevne trajnice, ki razveseljujejo z lepimi listi in cvetovi. Primerne za saditev pod drevje in kombiniranje s hostami, praproti, fuksijami (prezimne vrste in sorte), lobodiko in drugimi.

Impatiens omeiana prezimna vodenka

Že res, da poznamo vodenke predvsem kot posodovke in balkonske rastline( nekateri jih poznajo tudi kot invazivne enoletne rastline kot  sta I. glandulifera -žlezava nedotika in I. parviflora-drobnocvetna nedotika). Za to skupino prezimnih trajnih vodenk  je značilno, da so  trajnice, ki imajo v zemlji korenike, iz katerih spomladi poženejo listi in poleti cvetovi. Res je, da je več vrst , ki so prezimne pri nas, vendar je zame še vedno najlepša Impatiens omeiana Red nerves, z temno rdečimi listi in poudarjenimi žilami. Zraste do 30 cm v višino in 40 cm v širino. Spomladi pozno odžene(najboljše je, da si mesto rastline označimo že jeseni)in je primerna za sajenje med hoste, prezimne begonije, Chloranthus-zelenika klorant in podofile. V vrtu so vodenke prisotne že več let, v sušnih in vročih poletjih so nižje in bolj kompaktne, v normalnih letih so lepše dalj časa cvetoče. Ostale vrste(8) prezimnih vodenk so sicer lepe, a so premalo časa posajene, da bi lahko sodil o njihovi prezimnosti, so pa prav tako lepe in zanimive tako po rasti, kot po cvetovih

Glandularia

Glandularia bipinnatifida var bipinnatifida prezimna/prerijska  verbena. Za vse do sedaj napisane rastline velja, da  so rastline sence(polsence) in da so okrasne v listih in cvetovih, potem je ta rastlina prava cvetoča rastlina, ki ima tudi liste. Prihaja iz suhih in poleti vročih prerij S Amerike. Čas cvetenja je od junija do mraza, večja je vročina in suša poleti lepše cveti. Listi in cvetovi spominjajo na balkonsko verbeno(ki je trajnica a v vrtovih ne preživi) , tudi barva socvetij je podobna. Zraste do 10 cm v višino in 60 cm v širino, listi so nežno narezani(pri tej obliki so še dodatno deljeni). Je idealna rastlina za pokrivanje tal na skalnjakih, kot povešava trajnica na suhozidih in sončno zelo izpostavljenih legah. V vrtu je preživela od leta 2002 vse zime in poletja. Zaradi intenzivnega cvetenja je življenska doba 4 – 5 let, zato si moramo pravočasno narediti potaknjence ali nabaviti drugo sadiko. Za razliko od balkonskih verben nima problemov z rastlinjakovim ščitkarjem(ali z drugim imenom bela muha) in tripsi.

Glandularia aristigera

Zahteve za omenjeno rastlino so opisane pri vrsti G. b var. b . Po izkušnjah ki sem jih dobil ima predvsem prednost pri razmnoževanju in višini rasti. Je nižja, bolj raščava prilegla kot zgornja vrsta.

Teucrium  vrednik

Teucrium x ackermontana(T. ackermannii * T. montanum) je križanec med dvema vrstama. Križanje in selekcijo je naredil zna

ni vrtnar iz Nemčije. Od obeh vrst so novi križanci ohranili lepo barvo listov , cvetov in višino. So nizke pokrovne rastline z srebrno, srebrno zelenimi listi, ki zrastejo v višino 3-5 cm in širino do 80 cm. Blazine so lep okras tudi pozimi saj ostanejo in spomladi pričnejo rasti.  Dobro in gosto prekrijejo tla na sončnih in odcednih legah. Barva cvetov je lila, roza lila in cveti od začetka poletja do jeseni. Zelo dobro se kombinira v skalnjakih, suhozidih in kot pokrovna rastlina na začetku grede.Lahko ga sadimo tudi na grede kjer so spomladi cvetoče čebulnice saj prekrije in zaščiti tla v času ko čebulnice poleti izginejo.Preveč razrastle blazine  lahko spomladi obrežemo,  saj po lastnih izkušnjah dobro prenaša rez in pomlajevanje.Sorte ki rastejo v vrtu Rifnik od leta 2003 so T X a 2, Tx a 4 in T X a 6, saj so bile po mojem mnenju najlepše, ko sem jih izbiral  pri žlahtnitelju.  

Vse opisane rastline so posajene in na ogled v vrtu Rifnik.