Zbiranje rastlin

Človek je že po svoji naravi zbiratelj. Skoraj vsakdo nekaj zbira: znamke, kovance, slike… Sam zbiram rastline, bolj kot so nenavadne in redke boljše so. Seveda se ta strast (nekateri jo imenujejo zasvojenost) ni začela takoj temveč je počasi rasla in se razvijala. Vse skupaj se dogaja v nekaj korakih.

Prvi korak:

Se začne s kosom zemljišča, ki ga želiš zasaditi in spremeniti v oazo miru in zelenja. Obiski vrtnarij in nakupi rastlin so naključni. Sadimo kakor se nam dozdeva, da na tem mestu pač rastlina mora rasti pa tudi videl jo bo vsakdo. Priljubljene so enoletnice (bogato cvetenje skozi celo vegetacijo), močne barve (tudi sam sem v tem obdobju padel na rdeče-listni javor) in cena (smreka iz gozda je zastonj v vrtnariji pol manjša pa tako draga…). Vsakdo bo v svojem vrtu našel ostanek tega obdobja.

   Drugi korak:

Je že bolj strokoven. Po določenem obdobju ugotovimo, da nekatere rastline ne rastejo (kljub zagotovilu prodajalca, da je rastlina fantastična in da raste vsepovsod), potrebujejo preveč nege ali pa, da rastejo po svoje in ne po naših željah in planih. Iz tega obdobja se spominjam trgovca, ki je letni prirastek smreke (Picea glauca 'Conica') prilagajal želji kupca (višina rasti je variirala v 10 letnem obdobju med 1-4 metrov, glede na željo stranke). Obiski vrtnarjev in vrtnarij postanejo bolj načrtni, o rastlinah si prej kaj preberemo. V tem obdobju sadimo rastline glede na višino, barve cvetov in njihove zahteve. Vrt postane estetski in lep. Veliko naših lepih vrtov je nastalo na tej točki. Harmonija oblik, barv in skladnost vrta se preliva skozi letne čase.

   Tretji korak:

Je posledica človeških faktorjev poimenovanih želja po novem in želja po znanju. Nakupi v vrtnarijah postanejo lov za redkimi rastlinami, rastline v vrtu se etiketirajo in sadijo po skupinah. Ker v vrtu prične kronično primanjkovati prostora na obstoječih gredah, se grede širijo, izkopljejo se rastline, ki nam niso zanimive; skratka, to je obdobje stalnih sprememb in rekonstrukcij v vrtu. Ker smo ljudje družabna bitja, kmalu navežemo stike z poznavalci rastlin in ostalimi ljubitelji rastlin.

 Četrti korak:

Ali načrtno zbiranje rastlin je obdobje dokončne zasvojenosti z rastlinami določene vrste. Zbirke rastlin rastejo, knjige in strokovna literatura se kopiči na policah. Vrt ni urejen in zasajen po estetskih merilih, temveč po rastlinskih zbirkah. Potovanja in dopusti se planirajo glede na možnost nabave novih rastlin in postanejo lov za novimi in redkimi sortami rastlin. Vrt postane specializiran za posamezne rastline (Hosta, Hemerocalis, Podocarpus) ostale rastline v vrtu so samo kot dopolnilo oziroma nam hranijo prostor za rastlino XY, ko jo bomo končno dobili. V tem

razvoju je članstvo v raznih društvih, klubih in podobnih zadevah ne le zaželeno temveč obvezno. Na tekočem smo z vsako novo sorto rastlin, ki jo zbiramo, pri kom jo lahko dobimo in največja groza, da bi to rastlino dobil kdo pred nami.

 

      Peti korak:

Prestopijo le redki. To je iskanje novih sort rastlin (njihovo načrtno križanje in selekcija) in preizkušanje rastlin, ki po svojih rastnih zahtevah ne sodijo v naše temperaturno območje ter razmnoževanje le teh.

Gorazd Mauer