Šentjurski vrtovi

Šentjur, kot  mesto nima mestnega parka ima pa nekaj privatnih vrtov, ki so vredni ogleda. Vrtov je več, vendar sta na strani le dva, ki po mojem prepričanju sodita med lepše slovenske vrtove. Razlogov  za obisk teh dveh vrtovje več:

Kot mlad vrtnar pred davnimi leti sem spoznal najprej solastnika Vrta v strmini. O vrtu sem že tedaj(1985)  slišal same presežnike in začudenje ljudi nad strmino v vrtu. Besede, ki jih je rekel ob enih od mnogih srečanj o tem koliko dela,  truda in odrekanja je bilo potrebno da je nastal vrt kot je danes me še danes odzvanjajo v ušesih. Skopa in trda zemlja ki je osnova vrta je pravi izziv za rastline. Izbira rastlin in njihovo preživetje kažeta na poznavanje in okus ki ga imata lastnika.

Drugi vrt vreden ogleda je Vrt Hruševec. Vrt leži v naselju individualnih hiš in je po obliki obhišni vrt. Kljub pomanjkanju prostora se v vrtu nahajata vodna objekta , skalnjaki in grede za rastline. V vrtu so posajene rastline ki so zanimive zaradi listov in oblike rasti. Mnoge od njih so redke in nenavadne. Lastnik vzorno skrbi za vrt in dosaja nove rastline. Zelenica v vrtu je manjša a vzorno urejena.

Vrt v strmini

Vrt Hruševec