weed dron(WD 63)

Besedilo je bilo objavljeno leta 2014,  ko so bili droni redki(kot kaktusi na Antartiki) in nenavadni(kot kot lokvanj v puščavi).

The text was published in 2014, when drones were rare (like cacti in Antarctica) and unusual (like water lilies in the desert). 

Novost pri biološkem zatiranju plevela - weed dron(WD 63)

 

Name se je obrnilo podjetje iz Amerike, ki je na Kickstarterju uspešno pridobilo sredstva za dokončen  razvoj WEEDDRON-a(WD 63). Za uspešno zaključno testiranje iščejo prostovoljce ki bi želeli brezplačno preizkusiti njihov izdelek.

Vsi smo slišali za drone, kakor se popularno imenujejo brezpilotni helikopterji z več vijaki(elisami) . Upravljanje z njimi je enostavno , so zaneslivi in lahko opravijo različne naloge. Uporaba sega od snemanja z poljubne višine, prenos stvari , nadzor prostora… Nekatera podjetja,  jih bodo pričela uporabljati za dostavo pošiljk in manjših kosov stvari.

Skupina mladih raziskovalcev,  ki delujejo pod okriljem univerze v Ameriki(University of green tehnologie and ecoplastic-California) so prišli do revolucionarne ideje, da bi dron uporabili pri varstvu rastlin. Natančneje pri najbolj spornem in za okolje obremenjujočem zatiranju plevelov. Vprašanja, ki so si jih zastavili pri razvoju modela:

Þ ali je mogoče zmanjšati uporabo herbicidov in s tem prispevati k bolj zelenemu planetu

Þ ali lahko zmanjšamo in olajšamo pletev v privatnih in javnih površinah .

Þ preprosto upravljanje, ki ga zmore tudi človek nevajen tehnologije

Kot odgovor so ponudili rešitev, ki so jo poimenovali Weed dron(WD63) ali po naše leteči uničevalec plevela. Rešitev, ki so jo predstavili je genijalna(kot vse preproste stvari ) in revolucionarna. Revolucionarna naprava, ki bo v kratkem času popolnoma spremenila naše dojemanje vrtov in oskrbo v njih. Sama sem imela čast preizkusiti izdelek tako v razvojni fazi, kot tudi v predproizvodnji fazi. Oba izdelka sta bila odlična in sta presegla moja pričakovanja.

Na dron so namestili laser, ki so ga povezali z računalniškim programom za prepoznavo plevelov. Naprava z višine prepozna strukturo listov in rast plevela ter ga z usmerjenim laserskim žarkom uniči v korenine. Plevel se posuši in zaradi delovanja v območjih korenin ne požene ponovno. Vpliv na okolje je minimalen, pravzaprav je pozitiven saj odmrli in gnijoči ostanki zastrejo zemljo in hranijo kulturne rastline. Prav tako zaradi usmerjenega žarka v koreninsko tkivo ne pride do poškodb živali,  ki živijo pod zemljo(npr deževniki) in nad njo. Z raziskavami so tudi ugotovili, da ne poškoduje žuželk, ki oprašujejo cvetoče plevele(npr čmrlje, čebele) med samim tretiranjem. Ker lahko naprava deluje avtonomno se s tem prihrani delo,  ki ga imajo vzdrževalci na zelenih površinah s pletjem in čiščenjem plevela. Naprava je enostavna za uporabo. V program vneseš podatke o površini, ki jo želiš obdelati(podobno kot robotski sesalec) in zemljepisne podatke vrta, parka. Podatke o legi potrebuje program zaradi prepoznavanja plevelov, saj npr v Ameriki rastejo drugačni pleveli kot npr v Evropi ali Aziji. Na osnovi teh dveh parametrov, potem določimo kakšno velikost plevelov naj uničuje. Možnosti so Small(mali kaleči plevel), Medium(plevel pred cvetenjem)  in Large(cvetoči, semeneči plevel). V kolikor ne veste, katero možnost bi izbrali ali  pri prvi uporabi je tu še program Turbo, ki uniči ves plevel, tako kaleči  kot tudi semeneči plevel. V programu je še možnost dodajanja različnih vrst plevelov, ki so morda specifični za posamezni vrt. Sama  sem tako dodala v program Lactuso, Daucus, Echinacea, Elodea.  Po tem urejanju, še nastavimo urnik dela(enkrat , dvakrat dnevno, tedensko in naključno) in uro v kateri želimo, da se to opravi. Če smo pogumni in radi pokažemo kaj imamo, je tu še hitri program, ki vklopi napravo ob prihodu obiskovalcev in jo ob odhodu tudi izklopi. Nastavitve, ki jih lahko opravi naprava ponoči so pri testnem modelu WD 63 izklopljene in je zanje potrebno dokupiti še dodatni laser ki deluje v modri barvi(model nosi oznako WD 63 NV. V raziskavi so ugotovili, da modri laser ne vpliva na nočne metulje, medtem ko jih je rdeči laser privabljal in so bili med preletom žarka uničeni.

 Zakaj so za testiranje izbrali prav Slovenijo kot eno od referenčnih držav? Tudi sama sem si zastavila to vprašanje, ko sem letos dobila njihovo ponudbo, da bi sodelovala pri njihovem programu. V odgovoru(ki je sicer dolg kar nekaj strani) so napisali vzroke za to dejanje. Najpomembnejši je bil, da je v Sloveniji velika biološka pestrost in da je zaradi velike nabave rastlin iz tujine pri nas, veliko število različnih vrst plevelov. Prav tako ni zanemarjujoče(po mnenju avtorjev), da mnoge uvožene in poceni rastline, lahko postanejo plevel in se razširijo iz vrtov, parkov(npr Heracleum mantegazzianum, Spiraea japonica,  Buddleja davidii). Ker želijo bazo plevelov razširiti in s tem napravo narediti čim bolj uporabno, potrebujejo veliko bazo podatkov o plevelih.

Ker želijo prodajo pričeti že prihodnje leto v začetku aprila, potrebujejo čim več podatkov, ki jih bodo dobili od sodelujočih. V ta namen so za Slovenijo predvideli 10 testnih naprav, ki jih podarjajo 9 vrtoljubcem/rastlinoljubcem( in eno ki jo imam sama). Edini pogoj pri sodelovanju je deljenje podatkov o plevelih, ki jih  naprava uničila. Podatki se preko internetne povezave prenašajo v njihov razvojni laboratorij, kjer se tudi vrši vpis v seznam plevelov.

Če želite sodelovati v omenjenem testiranju si najprej odgovorite na naslednja vprašanja:

Ø     Ali imam v vrtu, parku plevel

Ø     ali je moj plevel različen in je zastopan z velikim številom vrst

Ø    Ali se želim izogniti pletju in okopavanju po vrtu

Ø    ali želim delovanje naprave pokazati obiskovalcem, prijateljem znancem

Ø    ali imam oziroma bi želel imeti eko vrt/park in zanj porabiti čim manj časa

V kolikor ste na vprašanja odgovorili z DA ali imam  ste s tem postali kandidat za testnega preizkuševalca. Zaradi omejenega števila naprav in pričakovanega velikega zanimanja bodo naprave razdeljene po sistemu prvih devetih. Vse ostale, ki bodo napravo želeli imeti bomo obvestili, ko bo naprava na voljo v trgovinah.  

Nekaj podatkov o izdelku, kakor so razvidni  iz tehnične dokumentacije:

Þ moč :1450w

Þ motor:električni , ustreza standardom Euro 4(za uporabo v mestih)

Þ gorivo: akumulator, ki ga polnijo sončne celice na izdelku

Þ pogon: horizontalni elisni (6 kom)

Þ višina leta: 0,3-10m

Þ čas uporabe: odvisen od napolnjenosti max 70 min

Þ laser: 10W z rdečo diodo

Þ poraba: 70Wat na let.

Þ     operacijski sistem: android 4.0 "Ice Cream Sandwich" ki ga je možno nadgraditi na Android 4. 4 KitKat                                                                                                                                                                          

Þ upravljanje: touch screen in daljinsko upravljanje

Þ kabel za priklop na pametni telefont ali tablico(ij – phone, ij pad  ali ij– var)

Þ bluetuth : povezava za brezžično povezavo

DODATNA OPREMA:

Þ stacionarna polnilna naprava

Þ dodatni modri infralaser(10W) za delo ponoči(model WD 63 NV )

Þ zvočnik

Þ luksuzna vodoodporna in protiprašna škatla za spravljanje(IP 66)

Þ dodatni programi po spisku in regiji

Razvoj dodatne opreme ki olajša delo vrtnarjev in vrtoljubcev/rastlinoljubcev je kot nikoli končana zgodba. Tako nam inovatorji weed dron-a obljubljajo v prihodnosti še kar nekaj podobnih naprav. V beta fazi razvoja imajo že : slug&snail dron( uničevalec polžev S+SD), bug dron(uničevalec škodljivih žuželk -BD) in deer  dron(preganjalec nadležnih gozdnih obiskovalcev npr srne, zajci, gobarji, pobiralci borovnic ….).  

Prijave za testno različico WD 63 in vsa nadaljna obvestila pošiljam po mailu. Naslov :

folius@mail.com  kjer sem dosegljiva za vaša vprašanja in dileme o tem izdelku.